10 évről 16 évre súlyosította a Szegedi Ítélőtábla a „mórahalmi testvérgyilkos” büntetését

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 16. szerda, 09:00
Összegzés: 

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt V.-H. E. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A másodfokú eljárás során az ítélőtábla a vádlott cselekményét különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek minősítette, erre tekintettel az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés tartamát – a megemelkedett büntetési tételkeretre figyelemmel - 16 évre súlyosította. Az elsőfokú ítélet egyéb rendelkezéseit helyben hagyta.

A tényállás szerint a vádlott 2020. január 4-én 2 óra 30 perc körüli időben ittas állapotban felkereste testvérét a korábban közösen lakott mórahalmi házukban, ahol a sértett ekkor egyedül tartózkodott. Ezt követően a két testvér között vita és dulakodás alakult ki, amely során a sértett késsel támadt a vádlottra. A vádlott miután a kést megszerezte a sértettől egy alkalommal, legalább kis erővel hátba szúrta őt. Távozását megelőzően a vádlott a lakóingatlanban, ahol a megszúrt sértett tartózkodott, valamint a két melléképületben is tüzet gyújtott, amelynek következtében a sértett megfulladt.

A döntéssel szemben az ügyészség a vádlott terhére, eltérő tényállás- és minősítés megállapítása és életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője elsődlegesen gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének megállapítása, másodlagosan az eltérő minősítés megállapítása mellett a kiszabott büntetés lényeges enyhítése, míg harmadlagosan – a minősítés megváltoztatásától függetlenül is - enyhítés végett nyújtott be fellebbezést.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás – a másodfokú eljárásban tett helyesbítésekkel és kiegészítésekkel – megalapozott, a másodfokú felülbírálatra alkalmas volt. Az elsőfokú ítélet jogi indokolása azonban alapjaiban módosításra szorult, hiszen az ítélőtábla álláspontja szerint a vádlott az ölési cselekményét eshetőleges szándékkal ugyan, de különös kegyetlenséggel követte el. Erre figyelemmel, a súlyosabb bűncselekmény megállapítása miatt, a büntetést is lényegesen súlyosítani kellett. A tanács elnöke kiemelte, hogy a középmértéket minimálisan meghaladó büntetés – a 16 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés - elegendőnek látszik a büntetés céljának elérése szempontjából, ennél súlyosabb büntetés kiszabása, különösen a vádlott életkorára és a sértetti közrehatásra figyelemmel nem volt indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: