Életfogytig tartó fegyházbüntetéséből legkorábban 30 év múlva szabadulhat a makói kettős emberölés elkövetője

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 17. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt Sz. D. vádlott ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A bűncselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése így életfogytig tartó fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés lett, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a bíróság 30 évben határozta meg.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2004. november 16-án reggel a szomszédos ingatlan téglakerítésén keresztül bemászott az idős sértett makói házának udvarába, ahol vascsővel többször fejbe ütötte a sértettet, amitől a nő magatehetetlen állapotba került. Röviddel ezután érkezett meg a sértett lánya, akit a vádlott szintén többször fejbe ütött a vascsővel, majd mindkét sértettet megölte úgy, hogy a cselekvőképtelen állapotban lévő sértettek nyakát elmetszette. A vádlott a házban evett és ivott, illetőleg értéktárgyak után kutatott, de nem találta meg a sértett eldugott pénzét. A férfi ugyanazon az útvonalon, ahogyan a házba jutott, távozott.

A döntéssel szemben az ügyészség a vádlott terhére súlyosítás végett, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlott bűncselekmény hiányában történő felmentése, a védője pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítésre irányuló fellebbezést nyújtott be az elsőfokú bíróság ítélete ellen.

Az immár jogerős végzés indokolása szerint, a Szegedi Ítélőtábla Dr. Hegedűs István tanácselnök által vezetett büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás megalapozott, az a felülbírálat alapját képezte. A vádlott bűnösségének megállapítására is törvényesen került sor.

 

Az ítélőtábla arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvényszék elsőfokú ítélete törvényes és a kiszabott büntetés mértéke – az elkövetéskori bírói gyakorlatra is tekintettel - arányos. Tekintettel arra, hogy a felmentésre irányuló vádlotti és védői fellebbezések az elsőfokú bíróság bizonyíték értékelő tevékenységét (mérlegelését) támadták – amelyre azonban megalapozott tényállás esetén nincs lehetőség a másodfokú fellebbezési eljárásban – azok nem foghattak helyt. A másodfokú bíróság a törvényszék által megállapított és értékelt bűnösségi körülményeket is számba véve nem látott indokot sem a büntetés súlyosítására, sem pedig annak enyhítésre, erre tekintettel az ezirányú fellebbezéseket sem tartotta alaposnak.

Mindezekre figyelemmel az ítélőtábla a végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: