Jogerős a döntés – Felmentette a bíróság a zagyvarékasi emberölés vádlottját

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 23. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt C. T. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szolnoki Törvényszék felmentő ítéletét.

A vádirati tényállás szerint a vádlott a cselekményt megelőző időszakban bódító hatású szerek fogyasztása miatt többször konfliktusba került a szüleivel, emiatt több éjszakát az utcán és egy elhagyatott házban töltött. Ha szer hatása alatt állt, gyakran Zagyvarékas utcáit rótta. 2018. július elsején este így jutott el a 83 éves, idős asszony házához, amelynek kerítésén egy almaárusításról szóló felhívás volt kifüggesztve.

A férfi almavásárlás céljából becsengetett a sértetthez, aki beengedte. A házban azonban ismeretlen okból konfliktusba kerültek egymással, erre a férfi kést ragadott és többször megszúrta az asszonyt. Az idős nő a szúrások következtében a helyszínen életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság a felmentő ítélet indokolásában kifejtette, hogy csak közvetett bizonyítékok álltak a rendelkezésre, melyek alapján nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott követte el a bűncselekményt. Szintén nem lehet kizárni, hogy egy idáig be nem azonosított ismeretlen volt az elkövető, figyelemmel arra, hogy az áldozat kezén be nem azonosított férfiak DNS-ét mutatta ki a szakértői vizsgálat, valamint a bűncselekmény helyszínén olyan tenyér- és ujjnyomtöredéket rögzítettek, amely nem a vádlottól, nem a sértettől, hanem egy ismeretlen személytől származik.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség a vádlott terhére felmentése miatt, bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette.

Az immár jogerős döntés szóbeli indokolása során Dr. Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a bejelentett ügyészségi fellebbezés nem volt megalapozott. A Szegedi Ítélőtábla eljáró tanácsa az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást megalapozottnak találta, azzal a korrekcióval, hogy a bűncselekményt kétséget kizáróan nem azonosított személy követte el. Erre tekintettel a vádlott büntetőjogi felelősségre vonására tett ügyészségi indítvány nem foghatott helyt. Kiemelte e körben, hogy megalapozott tényállás esetén a másodfokú bíróságnak nincs lehetősége a rendelkező bizonyítékokat eltérően mérlegelni, az ügyészség által előterjesztett indítvány pedig részben a törvényszék által megállapított tényállás iratellenes kiegészítésére irányult, részben pedig a megállapított tényálláson keresztül az elsőfokú bíróság bizonyíték értékelő tevékenységét támadta, amelyre a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget.

Az ítélőtábla mindenben osztotta az elsőfokú ítélet indokolásában megállapítottakat, tekintettel arra, hogy a vádlott bűnössége minden kétséget kizáróan nem nyert bizonyítást, így helytállóan jutott a törvényszék arra a következtetésre, hogy a vádlottat az ellene emelt vád alól fel kell menteni.

Fentiek alapján a Szegedi Ítélőtábla immár jogerősen mentette fel a vádlottat az ellene emelt vád alól.

A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: