Mégsem kell börtönbe vonulnia a lottónyertes férfinak – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt jogerősen, harmadfokon az ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 11. péntek, 09:00
Összegzés: 

A pénteken meghozott ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a csalás bűntette miatt T. T. B. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben a másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A korábban elsőfokon felmentett, majd a másodfokú bíróság által 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélt férfi büntetésének végrehajtását a Szegedi Ítélőtábla a harmadfokú eljárásban 2 év próbaidőre felfüggesztette. A pénzbüntetésre vonatkozó rendelkezést hatályában fenntartotta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a házaspár évekkel korábban jelentős összeget nyert az ötöslottón. A nyereményből közösen ingatlanokat és gépkocsikat vásároltak, ám utóbb a kapcsolatuk megromlott és a feleség a közös vagyon megosztását kezdeményezte. A vagyont kezelő férj a készpénz nagyobb részét a felesége előtt eltitkolta, így a vagyonközösség megszüntetésének eredményeként a feleség a rá eső résznél jóval kevesebbet kapott.

A másodfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője egyaránt elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentésért, harmadlagosan pedig a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának próbaidőre történő felfüggesztése érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyészség a Szegedi Törvényszék ítéletének helyben hagyására tett indítványt.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy ügyészi fellebbezés hiányában - a beállt súlyosítási tilalom miatt - hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabására az ítélőtáblának eleve nem is lett volna törvényes lehetősége, de erre nem is lett volna szükség. A vádlott és védő felmentésre irányuló indítványai nem foghattak helyt, azonban a harmadlagos védői indítvány körében kifejtetteket osztotta az ítélőtábla.

Tekintettel arra, hogy a büntetlen előéletű vádlott időközben egy, a sértettel megkötött megállapodásban kötelezettséget vállalt a volt feleség által igényelt összeg megfizetésére, továbbá az enyhítő körülmények jelentős túlsúlyára is figyelemmel az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a büntetés célja, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása mellett is elérhető.  

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: