Jogerős a döntés – Nem vezetett eredményre az enyhítést célzó védelmi fellebbezés

Tárgyalás időpontja: 
2023. szeptember 13. szerda, 09:00
Összegzés: 

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a társtettességben elkövetett halált okozó testi sértés bűntette miatt J. T. I. rendű vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. Az I. rendű vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás ezzel jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint 2020. szeptemberében az I. rendű vádlott és társa azért bántalmazták az ugyancsak hajléktalan életmódot folytató sértettet, mert elfogyasztotta pálinkájukat. Miután a terheltek észlelték az ital hiányát, a sértettet felváltva a fején és felsőtestén több alkalommal megrúgták, megtaposták, illetve ököllel, valamint egy hegyben végződő felmosónyéllel és faléccel hosszabb időn keresztül ütlegelték. A számos zúzódásos és metszett sérülést elszenvedő sértettet az elkövetők magára hagyták, akire egy járókelő talált rá.

A sértetten a mentők haladéktalan értesítése sem segített, mert az azonnali orvosi ellátás ellenére - a bántalmazással összefüggő nagy mennyiségű külső vérvesztés miatti keringés összeomlás folytán - néhány órán belül életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az I. r. vádlott és védője eltérő tényállás megállapítása (a társtettességben történő elkövetés megállapításának mellőzése) és erre tekintettel a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyészség az elsőfokú bíróság ítéletének helyben hagyására tett indítványt.  

Az immár jogerős döntés szóbeli indokolása során Dr. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy a bejelentett védelmi fellebbezés alaptalan volt. A Szegedi Ítélőtábla eljáró tanácsa az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást – a másodfokú eljárásban tett kisebb helyesbítéssel és kiegészítésekkel – megalapozottnak találta. Megállapította, hogy a törvényszék többségében helyesen hívta fel és értékelte az I. rendű vádlott vonatkozásában releváns, a büntetés kiszabása szempontjából lényeges súlyosító és enyhítő körülményeket, azok csak minimális pontosításra szorultak. Kisebb súllyal ugyan, de további enyhítő körülményként értékelte a vádlott másodfokú eljárás során tett beismerő vallomását, de súlyosító körülményként megállapította a testi épség elleni bűncselekmények területi elszaporodottságát.  Ezeket figyelembe véve a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. rendű vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 5 év szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás arányos és törvényes büntetés, az ügy minden körülményét - és az I. rendű vádlott pszichés állapotát is figyelembe véve - minden szempontból alkalmas a büntetéssel elérni kívánt célok maradéktalan megvalósulásához.   

A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: