Még marad a rácsok mögött a zárkatársát terrorizáló férfi

Tárgyalás időpontja: 
2023. október 19. csütörtök, 11:00
Összegzés: 

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette, a folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntette miatt I. D. M. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. Az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést 5 évre enyhítette, egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta.

Az ügy lényege szerint a letartóztatásban lévő vádlott és a sértett egy zárkában voltak elhelyezve a Szegedi Fegyház és Börtönben. A fogvatartásuk alatt, 2021 szeptemberéről a vádlott minden ok nélkül folyamatosan belekötött a sértettbe, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette. A sértett a további bántalmazások elkerüléséért a vádlott minden kérését teljesítette, így többek között moslékot evett, a kártyázások során, ha vesztett volt, hogy öt liter vizet is meg kellett innia, a sértettnek mások telefonját kellett hozzátartozóival feltöltetnie, a csomagjai tartalmát a vádlottnak át kellett adnia.

2021. november 8-án délután a zárkában folytatott kártyázás során a vádlott ismét arra kényszerítette a sértettet, hogy vesztes játszmánként 1, összesen 3 liter vizet igyon, majd a végén arra, hogy további 5 liter vizet igyon meg. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, ekkor a vádlott bántalmazta, majd zsír evésére utasította.

A sértett rosszul lett, eszméletét vesztette, ezért kórházba szállították. Vízmérgezés miatt életveszélyes állapot alakult ki a férfinál. A vádlott mielőtt a sértettet elszállították, megfenyegette a zárkatársait, hogy az előzményeket nem mondhatják el, azt kell állítaniuk, hogy a sértett egyszer csak lefordult a székről.

Az elsőfokú ítéletet a kiszabott büntetések vonatkozásában az ügyészség tudomásul vette, annak helyben hagyására tett indítványt míg a vádlott és védője egyezően enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a vádlott által megvalósított életveszélyt okozó testi sértés vonatkozásában az életveszélyes eredményre – szemben az elsőfokú bíróság által megállapítottakkal – a vádlottnak csak a hanyag gondatlansága terjedt ki.  

Nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a másodfokú bíróság azt, hogy a vádlott már az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett és megbánást tanúsított.  A súlyosító körülmények köréből mellőzte továbbá a testi épség elleni bűncselekmények területi elszaporodottságát, azonban további súlyosító körülményként értékelte, hogy a cselekmény során a vádlott a sértettnek - az elkövetés módjára figyelemmel - a szokásosnál nagyobb testi-lelki szenvedést okozott.

Az ítélőtábla, e büntetéskiszabási körülmények figyelembevételével úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság helyesen járt el amikor a büntetés középmértékétől a vádlott javára tért el. Azonban a másodfokon módosított büntetéskiszabási körülményekre, valamint arra, hogy a bűncselekmény eredményére a vádlottnak csak a gondatlansága terjedt ki arra az álláspontra helyezkedett az eljáró tanács, hogy enyhébb büntetés kiszabásával is elérhető a büntetés célja, ezért a szabadságvesztés büntetést 6 évről 5 évre enyhítette.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: